Frequently ask question about application for name change in gazette

Today, it has become so easy to do name change legally online.. we have mentioned all kind of question comes to customer mind.. when a person looks for to do name change legal procedure.. after marriage,  Legal Name change for Passport, name change for religion, spelling mistake in name etc.

CONTACT : 09821794000 / 67706001 /67706000 / 67706002 email: changeofnameads@gmail.com OFFICE TIME 10 AM TO 5 PM 

Dear Viewer. just for your easeness.. we have written some common problem faced by applicants.. who intends to make online gazzette

Frequently asked question for applying name change application are as follows.

Question 1: My name is Krupa, what is the legal change of name procedure after marriage ? i wanted to do change of name can you please suggest what is the legal name change procedure ? also guide what are the other documents we need to make for legal procedure.

 

Answer: Hello Krupa, Nice to hear from you, Basically for changing Name legally after marriage, you need to make a Government Gazette, and obtaining gazette you can change your name in all legal documents like Pancard, Aadhar card, Voters id etc. But Incase you want to change name in Passport you have a Make an Affidavit “Annexure D” and get it notarized, and also Publish advertisement in two newspapers, thus completing the entire process.

 

Question 2: Where is gazette office in Mumbai? What if I go personally there is my gazette work will be done?

Answer: The Gazette Office in Mumbai is in Charni Road, near Station. But the process for Change of name is made online by government of Maharashtra. Do visit dgps.mahagov site or there are some agents who help you to do it..

 

Question: Is affidavit for change of name for passport needed? Can u guide me content to change of name after passport?

Answer: Yes, Affidavit “Annexure E” Deedpoll affidavit is needed along with the newspapers advertisement of the same. U can Find the Content in http://changeofname.in/change-of-name-affidavit-for-passport-annexure-e-affidavit-format-sample/

 

 

Q : is online application form for name change in gazette available ?

Answer: Yes, the form is easily available on website, kindly download through http://changeofname.in/online-application-for-name-change-in-gazette/

 

Q: My name is sachin, i am from pune, i wants to do name change in gazette for minor for my son can you please guide us ?

Answer: Hello Sachin, As in case of minor you have to apply in behalf of your son, and need to submit through online process. Documents needed are Parent Id & Address proof, Child Photo, Childs Birth certificate

 

 

Q: My name is Arif khan, there is name spelling mistake in my ration card. as  they told me to do gazette. I need it urgently can you please suggest the name change procedure for ration card ?

Answer : Dear Arif, you need to make a Government Gazette, and obtaining gazette you can change your name in all legal documents like Ration card., Pancard, Aadhar card, Voters id etc.

 

Q Dear sir, i have applied gazette online, when i will get certificate ? will i get online or by courier ? kindly reply ?

Answer : Dear Sir, People have a Wrong belief that they will get a Certificate kind of Marriage or education. Gazette is a Publication of Government press where along along with you many other people changes name. And No courier service is provided by government you get a Pdf Format.

Q: Sir, i made gazette online, is that gazette online document what we received is valid as a proof for applying pan card, driving licence, passport, aadhar card?

Answer : yes the Gazette alone is enough to change your name in Pancard, Aadhar card, Voters id etc. But Incase you want to change name in Passport you have a Make an Affidavit “Annexure D” and get it notarized, and also Publish advertisement in two newspapers, thus completing the entire process

 

Q : Dear sir , what is the difference between Tatkal Gazette or ordinary gazette ?

Answer :  NA

 

Q: To apply gazette online, what documents we need? i am from kolhapur  can i do from here online ?

Dear Sir, you can apply for change of name from Kolhapur online through dgps site

May I Know the reason first to Change your name first, so i can assist with the documents. I am giving you the list for help

For Major / Adults ( Mandatory Documents )
ID Proof : Pan card or Passport or Driving Licence or Aadhar Card or Voters Id
Address proof : Ration Card or Aadhar Card or Electricity Bill
Photo : One Passport Size Photo
Application Form : Duly Signed Application Form with all details & reason for Name change

 

Optional:
Marriage certificate ( if Any for Female after Marriage )
Affidavit ( If Any Made for any reasons like Adoptions etc )
Divorce papers ( Incase of Divorce ) etc

 

For Minor below 18 years (Mandatory Documents)
ID Proof: Aadhar card or School id or Aadhar Card
Address Proof: Ration card or Aadhar Card
Age Proof: Birth Certificate or School LC or Bonafide
Photo: One Passport Size Photo
Application Form : Duly Signed By Minor if possible and parents or Guardians

 

Q: I am from Nashik. I want to change in religion legally, what documents i need to apply online for gazette? Can you please guide us?

Answer: yes you can apply for change of religion in gazette through dgps.mahagov site online. Documents required are :

ID Proof : Pan card or Passport or Driving Licence or Aadhar Card or Voters Id
Address proof : Ration Card or Aadhar Card or Electricity Bill
Photo : One Passport Size Photo
Application Form : Duly Signed Application Form with all details & reason for Name change

Conversion Certificate if Any

 

Q: I am Divorcee. can you please guide me to do name change gazette online and what are the procedure and how much time it will take ?

Answer : For change of name in Gazette you can apply through dgps.mahagov site

Documents required are :

Pan card or Passport or Driving Licence or Aadhar Card or Voters Id
Address proof : Ration Card or Aadhar Card or Electricity Bill
Photo : One Passport Size Photo
Application Form : Duly Signed Application Form with all details & reason for Name change

Divorece Decree

After application is logged in it will take 25 days for delivery

 

Q: i wants to do Gazette for Change of Name in Birth Certificate & School LC for my son. He is in 9th standard and have board exams so school intimated to make gazette and apply with that copy for hall ticket for board exam kindly guide us procedure

As in case of minor you have to apply in behalf of your son, and need to submit through online process. Documents needed are Parent Id & Address proof, Child Photo, Childs Birth certificate

 

Question 1 : How to name change to be done in gazette ?

Answer : It is very simple procedure . You have to log in

www.dgps Maharashtra gov.in

 

Question 2 : How to fill online Gazette form ?

Answer : First go www.dgps.maharashtragov.in and login Id and user Password

create an Account and fill the form and pay online Payment .

Question 3 : How to apply Gazette form fo name change after Marriage ?

Answer  : First go www.dgps.maharashtragov.in and log in Id and user password

and fill the details given below and the document needed before marriage are : –

1} TD Proof : – Pancard , Adhar card , Driving licence

2} Residential proof :- Adhar card, Electricity bill

1 Passport size photo copy.

Question 4 : How to make gazette in India ?

Answer : In India gazette is done through online process.

Question 5 : Where is the gazette office in Mumbai ?

Answer : Gazette office in Mumbai is in charni road at 5 minutes away from charni road railway station.

 

Question 6 : How to name change Gazette in Mumbai ?

Answer : Name change gazette is done through Mumbai .

 

Question 7 : Is Name change gazette Mumbai online ?

Answer : Yes , Name change gazette in Mumbai is online

 

Question 8 : Is there any Applicant form for Name change in

Gazette ?

Answer : Yes , There is an Applicant form for Name change in Gazette .

 

Question 9 : Is there any Notification for Name change in

Gazette ?

Answer : Yes , If the name change is done in gazette we will call you and we will

courier the gazette at your home or office

 

Question 10 : How to change name gazette online ?

Answer : Change of name in gazette can be effectively done

through online booking . Just log to

WWW.dgps.maharashtragov.in

– Register yourself with new login user ID and Password.

– Opt for change of name

– You may choose normal / tatkal Procedure

– Upload all necessary document including your photograph

– Make gazette online & get your gazette

Document Needed for after Marriage name change.

1. Photo Id ; Pancarf , Driving licence , Voter card ( Any one )

2. Address proof : Ration card , Aadhar card , Electricity bill ( Any one )

Passport size photo copy

Question 11 :How to do change of name ad in newspaper ?

Answer : Declaration by change of name advertisement in Newspaper .

After the step 1, the other important step is publishing the advertisement of your change of Name . But the  Advertisement has to published in two languages . One in a Major circulated English daily & Another in the  vernacular daily of your choice . Contact the newspaper Advertisement agency or office. Mail Us : changeofnameads@gmail.com or call Ms Nayan  on Mob : 09821676001 / 9821914000 OR Tel :022 – 67706000 / 67706001

Question 12 : Hello ! I am Rajnikanth gadgade , Sir I want to change the name in

the Birth certificate of my son . which is having spelling mistake ? Sir , what is the

procedure of name change ?

Answer : Hello ! Rajnikanth Sir .

As you want to change the name means to correct spelling  mistake . Sir you need to make a gazette .

As your son comes under minor , Document required are : –

ID proof : Adhar card or school ID

Address Proof  : Ration card or Aadhar card

Age proof : Birth certificate or bonafite certificate

One passport size photo copy .

Question 13 : How many day does the  gazette takes ?

Answer : It Takes 45 t o 60 days in Tatkal and  25 to 30 in Normal

Question 14 : How do I make Payment ?

Answer : Sir , You can make payment  through cash , Cheque , credit card , debit card , online payment etc.

Question 15 : When does the Name Change go into effect ?

Answer : After the Gazette is released .

Question 16 : what are the legal  requirement for name change ?

Answer : ID proof , Resident proof , form and Passport size photo .

Dear Viewer. just for your easiness.. we have written some common problem faced by applicants.. who intends to make online gazette.

———————————————————————————————-
→ www.dgps.maharashtra. gov.in gazette
→ dgps.maharashtra
→ dgps.maharashtra.gov.in
→ www.dgps.maharashtra.gov.in
→ dgps maharashtra.gov.in
→ maharashtra gazette
→ gazette online
→ dgps.maharashtra.gov.in website
→ dgps maharashtra
→ dgps maharashtra name change
→ name change in gazette
→ www.dgps.maharashtra. gov.in online
→ dgps.maharashtra. gov.in
→ dgps gazette
→ dgps.maharashtra login
→ gazette of maharashtra
→ gazette of india
→ e gazette maharashtra
→ gazette maharashtra
→ gazette name change
→ dgps maharashtra-gov-in
→ www.dgps.maharashtra. gov.in home page
→ maharashtra gazette name change
→ dgps maharashtra gov
→ www dgps.maharashtra.gov.in
→ government of maharashtra gazette

→ name change online
www.dgps.maharashtra. gov.in login
→ maharashtra govt gazette
→ dgps name change status
→ dgps.maharashtra.gov
→ maharashtra government gazette website
→ dgps name change
→ dgps.maharashtra.gov.in mumbai
→ dgps maharashtra.gov.in name change
→  www.dgps.maharashtra.gov.inlogin
→ maharashtra gazette online
→ dgps.maharashtra name change
→ www.dgps.maharastra.gov.in
→ www.dgps
→ e-gazette maharashtra
→ https://www.dgps.maharashtra.gov.in/
→ dgps maharashtra gov.in
→ http://www.dgps.maharashtra.gov.in/
→ dgps gov
→ dgps maharastra.gov.in
→ change in name in gazette maharashtra
→ dgps.maharashtra.gov.in login
→ dgps.maharashtra.gov.in change of name
→ https://www.dgps.maharashtra.gov.in

—————————————————————————————————————————-

Change of Name Customer Care Team

www.changeofname.in ( The Online Name Change Consultants)

Mob: 9821794000 / 02267706000, 67706001, 67706002